Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη

Ο τόπος των θεών και των ανθρώπων

profile pic

Το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη ιδρύθηκε το 2001 από την εταιρία Α.Κ.Ο.Μ.Μ. - Ψηλορείτης Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α. με την επιστημονική υποστήριξη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από την ίδρυσή του έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων.

Από τις 17 Νοέμβρη 2015, με απόφαση της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO,  είναι αναγνωρισμένο  ως  Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO.

Το Πάρκο καλύπτει όλο τον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη, από τις νότιες παρυφές του στη λεκάνη της Μεσσαράς και του Αμαρίου δυτικότερα, μέχρι τη βόρεια ακτή με τον Κουλούκωνα που αποτελεί τη φυσική του συνέχεια.

Περικλείει όλα τα στοιχεία του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος του Ψηλορείτη που είναι σπάνια και ξεχωριστά: την πλούσια γεωλογική του κληρονομιά, το βιοτικό περιβάλλον, το μοναδικό πολιτισμό και την ιστορία των ανθρώπων του.

Ένα μεγάλο μέρος εξάλλου της οροσειράς του Ψηλορείτη όπως γνωρίζετε είναι ενταγμένο στο Δίκτυο Natura 2000, ενώ επιμέρους περιοχές του είναι χαρακτηρισμένες ως Καταφύγια Άγριας Ζωής, ή ως Περιοχές Ιδιαίτερης Προστασίας για την Ορνιθοπανίδα.

Παράλληλα, πολλοί οικισμοί του είναι χαρακτηρισμένοι ως Παραδοσιακοί, ενώ τα κτηνοτροφικά και άλλα προϊόντα χαρακτηρίζονται ως μεγάλης διατροφικής αξίας και βασικά συστατικά της Κρητικής διατροφής.

Μέσα στα όρια του Φυσικού Πάρκου περιλαμβάνονται επίσης σημαντικές ιστορικές και αρχαιολογικές θέσεις της Ελλάδας, όπως το Ιδαίον Άντρο, η Ζώμινθος, η αρχαία Ελεύθερνα, η Μονή Αρκαδίου κ.α.

Οι γεώτοποι, τόποι ιδιαίτεροι ως προς τα πετρώματα από τα οποία σχηματίζονται, τα ορυκτά ή τα απολιθώματα που μπορεί να περικλείονται σε αυτά, οι μορφές του αναγλύφου που εμφανίζουν, ή ακόμα και οι ενεργές ή μη, φυσικές διεργασίες που τους επηρεάζουν, συνθέτουν τη γεωλογική κληρονομιά μιας περιοχής. Ο πλούτος και η ποικιλία τους χαρακτηρίζουν τη γεωποικιλότητά της, κατά αναλογία με την αντίστοιχη βιοποικιλότητα. Όταν αναφερόμαστε στον Ψηλορείτη η ποικιλία αυτή και η αξία της είναι πολύ μεγάλη.

Την ευθύνη της διαχείρισης του ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ έχει το ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε ΟΤΑ ενώ από το 2009 έχει συσταθεί ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ στην οποία έχουν εκχωρηθεί οι απαραίτητες αρμοδιότητες από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε ΟΤΑ

Στην επιτροπή συμμετέχουν : δύο εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και εκπρόσωποι από τη Δ/νση Περιβάλλοντος και από τη Δ/νση Δασών της Αποκεντρωμένης πλέον Διοίκησης Κρήτης, του Πανεπιστημίου Κρήτης/Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, του ΚΠΕ Ανωγείων, του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας και του Δικτύου «Γη του Ψηλορείτη».

Το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη, έχει ως στόχο, εκτός των άλλων, την προσέλκυση επισκεπτών στην περιοχή και την τόνωση της τοπικής οικονομίας. Εμψυχώνει την δημιουργία συνεργατικών σχημάτων και δικτύων με επιπλέον σκοπό την προώθηση των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών αξιοποιώντας την πολιτιστική και περιβαλλοντική αξία τους.

Στο πλαίσιο αυτό μέσα από το πρόγραμμα επιβράβευσης, προσφέρει κίνητρα στους επισκέπτες που από μόνης της κάθε επιχείρηση της περιοχής δεν είναι σε θέση να το κάνει.

Το πρόγραμμα της επιβράβευσης πελατών που επισκέπτονται την περιοχή και τις επιχειρήσεις της, στηρίζεται από την μια μεριά στην συνεργασία ανάμεσα σε τοπικές επιχειρήσεις που ακολουθούν το συλλογικό σκεπτικό της προσφοράς ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών και από την άλλη στους επισκέπτες / πελάτες που αναγνωρίζουν αυτό το σκεπτικό και συμπεριφέρονται σαν "φίλοι" στην περιοχή.

Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια έχουν και επιχειρήσεις εκτός της περιοχής του Φυσικού Πάρκου που βοηθούν ως ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ και τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

Psiloritis Natural Park
Facebook Page

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ

ΓΕΝΙΚΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΟΝΤΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΑΡΓΥΡΩΣΗ ΠΟΝΤΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΜΕΛΗ

ΟΙ ΚΑΡΤΕΣ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗΣ

Κάρτα Ρίζα

Με την εγγραφή σας στο πρόγραμμα αποκτάτε αυτομάτως την κάρτα " ΡΙΖΑ" καθώς και τη δυνατότητα να συλλέγετε πόντους από την πρώτη ημέρα της εγγραφής σας

Κάρτα Κορφή

Μόλις συμπληρώσετε 100 πόντους αναβαθμίζεστε αυτόματα στη Κάρτα Κορφή. Με την κάρτα κορφή έχετε τη δυνατότητα να συγκεντρώνετε και να εξαργυρώνετε πόντους απολαμβάνοντας ακόμα περισσότερα προνόμια.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΤΕ?

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ «ΠΑΡΟΧΟΙ»

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΕΞΑΡΓΥΡΩΣΗΣ ΠΟΝΤΩΝ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ «ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ»

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΟΝΤΩΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Δείτε το διαφημιστικό σποτ του προγράμματος